Ekonomi Üzerindeki Kur Artışının Etkileri ve Emekli Zamları

Ekonomi Üzerindeki Kur Artışının Etkileri ve Emekli Zamları
Türkiye'de emekli zamları ve kur artışları, ekonomik dengeleri sarsıyor. İktidar, emeklilerin bayram ikramiyesine sadece bin lira zam yaparak, bütçede kaynak olmadığını ifade etti. Ancak, İstanbul Büyükşehir Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınması, bütçeden büyük bir kaynağın uçup gitmesine neden olacak. Bu durum, ülke ekonomisi üzerinde ciddi etkiler yaratacak.
Kur Artışının Ekonomiye Etkisi
Kurda yaşanan artış, merkezi yönetim bütçesine 948 milyar lira ek yük getirecek. İYİ Parti Ekonomi ve Kalkınma Politikaları Başkanı Dr. Erhan Usta, bu durumu teknik bir çalışma ile ortaya koydu. Doların 1 lira 80 kuruş civarında kalması, bütçe harcamaları ile kamu ve özel sektör borçlarına devasa ek yük getirecek.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kurda 1 liralık artışın bütçeye 90 milyar lira ilave yük getirdiğini açıkladı. Şu anki kur artışı, 2025’in bütçe harcamalarını 162 milyar lira yükseltecek. Bu hesaplamalar, yıl içerisinde ödenecek faizler ve diğer harcamaları da kapsıyor.
İç Borç Yükü ve Faiz Artışları
1.8 liralık kur artışı, bütçenin mevcut iç ve dış borç anapara ödemelerine 358 milyar lira ek yük getirecek. İç borçlar, enflasyon, döviz ve altına endeksli olduğu için, önümüzdeki dönemde ödenecek iç borç faiz ödemeleri 346 milyar TL artacak. Bu yılın kalan 9 ayında iç ve dış borçların faiz ödemelerinde 82 milyar lira artış bekleniyor.
Merkezi yönetim bütçesine toplam yük ise 948 milyar TL olacak. Bu durum, ülke ekonomisinin sürdürülebilirliği açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor. Ekonomik istikrarın sağlanması için acil önlemler alınması gerekmektedir.
Özel Sektörün Borç Yükü
Dr. Erhan Usta, kur artışının özel sektör firmalarının borç yükünde de ciddi artışa yol açtığını belirtti. Özel sektörün brüt dış borç stoku 305 milyar dolar seviyesinde. Kurdaki 1 lira 80 kuruşluk artış, özel sektörün brüt dış borcunu 549 milyar TL artırdı. Bu durum, firmaların mali yapısını olumsuz etkiliyor.
Özel sektörün döviz varlıkları da dikkate alındığında, net döviz pozisyonu üzerinden yapılan hesaplamalar, dış borç yükündeki artışın 260 milyar lira olduğunu gösteriyor. Bu durum, özel sektörün finansal sağlığı açısından endişe verici bir tablo ortaya koyuyor.